Tekijät

Aurinkosähköä myös kerrostaloihin

Parin vuoden päästä Tampereelle valmistuu kerrostalo, jonka katolle tulee oma 11 kWp:n aurinkosähköjärjestelmä. Asunto Oy Kasööri on 51 asunnon ja yhden liiketilan rakennus, jonka oma aurinkosähkö aiotaan hyödyntää yleisten tilojen valaistuksessa ja ilmanvaihtojärjestelmässä.

10/2021

teksti Sirpa Mustonen

kuvat iStock

Uudisrakennukseen tulee kellari ja kuusi maanpäällistä kerrosta. Pääurakoitsijana toimii Lujatalo Oy ja tilaajana Asuntopehtoori Oy.

”Tilaajan toimeksiannosta tutkimme eri vaihtoehtoja, joista päädyimme parantamaan ikkunoiden U-arvoa* 1,0 arvosta arvoon 0,8 sekä lisäämään rakennuksen katolle 11 kWp:n aurinkosähköjärjestelmän. Lisäksi yleiset tilat otetaan lämmöntalteenoton piiriin, käyttövesiverkosto varustetaan vakiopaineventtiilillä, yleistiloihin asennetaan energiatehokas LED-valaistus ja lämpimän käyttöveden kiertojohdot eristetään hyvin”, kertoo Lujatalon talotekniikkapäällikkö Antti Viitanen.

Viitanen lähetti aurinkosähkön tarjouspyynnöt aurinkosahkoakotiin.fi-sivuston kautta viidelle urakoitsijalle. Tuloksena saatiin kaksi tarjousta aurinkosähköjärjestelmän toteuttamisesta kohteeseen.

Asuntopehtoori on ostanut koko kerrostalon tontteineen ja toteutuksineen Lujatalolta. Valmistumisen jälkeen Asuntopehtoori Oy hallinnoi yhtiön vuokravälitystä sekä isännöintiä. Taloyhtiö liitetään Tampereen Sähkölaitoksen kaukolämpöverkkoon ja ilmanvaihto toteutetaan huoneistokohtaisilla ilmanvaihtokoneilla.

Aurinkopaneelien kehitys viime vuosina huimaa

Lujatalon perustuotannossa pidetään tärkeänä järjestelmien ja laitteiden mitattavuutta sekä seurattavuutta.

”Taloyhtiön pitää pystyä seuraamaan järjestelmiensä toimivuutta, talon energiankulutusta ja sisäolosuhteita. Näin yksikään rakennuksen toiminnan kannalta kriittinen laite ei voi vikaantua ilman, että siitä tulisi huoltoyhtiölle ilmoitus. Myös aurinkosähköjärjestelmä liitetään invertterin ja sähkön alamittauksen kautta rakennusautomaatiojärjestelmään”, Viitanen selventää.

Arviointi tehtiin ensin 275 Wp:n paneelityypillä**, jolloin paneeleita olisi tullut kohteeseen yhteensä 40 kappaletta.

”Tarjouksista havaitsimme, että urakoitsijoilla on käytössään huomattavasti arvioitua tehokkaampia paneeleita ja urakoitsijoiden käyttämien paneeleiden tehot olivat noin 370 Wp:n luokkaa, jolloin vaadittu teho on toteutettavissa arvioitua pienemmällä paneelimäärällä, noin 30 paneelilla”, Viitanen sanoo.

Laitteistossa havaittu suuri teholoikka perustuu nimenomaan viime vuosina tapahtuneeseen aurinkopaneelien nopeaan kehittymiseen. Myös aurinkosähköjärjestelmän paino on sen verran vähäinen, ettei Kasöörin kaltaisessa uudiskohteessa tule ongelmia katon kantavuuden suhteen. Toki kantavauus varmistetaan rakennesuunnittelijalla.

Automaatio mahdollistaa energiaoptimoinnin

Viitasen mukaan rakennuksen automaatiojärjestelmän keräämä data helpottaa energiaoptimointien tekemistä myös tulevaisuudessa. Lisäksi taloyhtiölle on osoitettu autohallipaikat samaan korttelikokonaisuuteen rakentuvasta Koy Pirkkalan keskustapysäköinnistä. Kyseisen pysäköintilaitoksen kaikki autopaikat varustetaan sähköautojen latausvalmiudella.

Mikäli aurinkosähkö kiinnostaa, taloyhtiön hallituksella on tärkeä tehtävä selvittää huolellisesti ennakkoon aurinkosähkön hankintaan liittyvät yksityiskohdat sekä arvioida mahdollisia tulevia muutoksia sähkönkulutuksessa. Varsinaiselle hankinnalle sopiva ajankohta pitää selvittää taloyhtiön kunnossapitosuunnitelman (PTS) perusteella.

Jos lähivuosina on tulossa kattoremontti tai voimakkaasti sähkönkulutukseen vaikuttavia remontteja, aurinkosähköjärjestelmän asentamista voi olla järkevää lykätä toteutettavaksi näiden yhteydessä tai jälkeen.

Taloyhtiöille oma osio Aurinkosähköä kotiin -verkkopalveluun

Aurinkosähköjärjestelmä voi olla hyvä ratkaisu sellaisissa taloyhtiöissä, joissa kiinteistön katolla on riittävästi varjostamatonta pinta-alaa itä-etelä-länsi-suuntaisilla lappeilla tai tasakatolla. Taloyhtiön aurinkosähköhankinta kannattaa aloittaa tilaamalla asiantuntijan aurinkosähköselvitys.

Valtion kestävän kehityksen yhtiön Motivan ylläpitämään Aurinkosähköä kotiin -verkkopalveluun on avattu oma osio taloyhtiöille. Siellä on luettavissa muun muassa tietoa hyvityslaskennasta, taloyhtiön tarvitsemista luvista ja sopimuksista sekä taloyhtiön aurinkosähköjärjestelmän laitteista.

”Tavoitteenamme on, että taloyhtiöt löytävät Aurinkosähköä kotiin -palvelun ja hyödyntävät sitä ensi vuonnakin hankkiessaan tietoa aurinkosähköjärjestelmistä omaa päätöksentekoaan varten”, sanoo ylitarkastaja Mervi Suni Energiavirastosta.

Motiva toteuttaa Aurinkosähköä kotiin -verkkopalvelua Energiaviraston toimeksiannosta.

* U-arvo eli lämmönläpäisykerroin kertoo, kuinka paljon ikkuna läpäisee lämpöä. Mitä pienempi U-arvo on, sitä parempi lämmöneristys ikkunassa on. Enimmäisarvot on määritetty Suomen rakentamismääräyskokoelmassa. Määräykset koskevat uudisrakentamista ja niitä sovelletaan rakennusten korjaus- ja muutostöihin.
** Aurinkopaneelin teho ilmoitetaan wattipiikkeinä, Wp.

Mikä ihmeen hyvityslaskenta?

  • Hyvityslaskennassa omalla katolla tuotettua sähköä jaetaan laskennallisesti kiinteistöön yhteisen sähkönkulutuksen lisäksi myös huoneistojen sähkönkulutukseen, jolloin taloyhtiön kannattaa investoida suurempaan ja taloudellisesti kannattavampaan järjestelmään.
  • Kuluvan vuoden alusta lähtien osa sähköverkkoyhtiöistä tarjoaa asiakkailleen hyvityslaskentapalvelua. Hyvityslaskenta on mahdollista kaikille taloyhtiöille vuonna 2023, jolloin sähkön ostajien, myyjien ja verkkoyhtiöiden välinen tiedonsiirto siirtyy kantaverkkoyhtiö Fingridille.

Lue lisää >

Aurinkosähköä kotiin
Asuntopehtoori

Lue myös

Tekijät

Bisnesmokien kaava

Kirjailija, Talouselämän entinen päätoimittaja ja Ylen kolumnisti Pekka Seppänen nousee Uusiutuvan energian ajankohtaispäivässä lavalle aiheenaan energia-alan bisnesmokat ja mitä voimme niistä oppia. Vai opimmeko lopulta mitään?

01/2024

Tekijät

Energiatehokkuudella paljon oheishyötyjä yrityksissä

Monelle pk-teollisuuden ja palvelualan yritykselle järkevä energiankäyttö on olennainen osa liiketoiminnan kannattavuutta. Energian tehokkaampi käyttö tuottaa kustannussäästöjä sekä monenlaisia oheishyötyjä. Energiatehokkuusneuvonta tukee energiatehokkuuden juurruttamista osaksi arkea, mitä se on jo monessa suomalaisessa yrityksessä.

01/2024

Tekijät

Astetta alemmas -kampanja puree jo

Koko Suomen yhteiset energiansäästötalkoot ovat hyvässä vauhdissa. Fingridin mukaan sähkönkulutus on vähentynyt syys-marraskuussa 7–9 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Astetta alemmas -kampanja on saanut aikaan tulosta, joskin korkea sähkönhinta lienee paras piiskuri säästötoimiin.

12/2022