Ilmasto

Uusi energiamerkintä ja tuotteiden kiertotalousvaatimukset astuvat voimaan maaliskuussa

Tiesitkö, että tuotteiden ekosuunnittelu ja energiamerkintä ovat vaikuttavimpia energiatehokkuuden politiikkatoimia? Ne vastasivat lähes puolta EU:ssa saavutetusta energiatehokkuudesta vuoteen 2020 mennessä. Ekosuunnittelu ja energiamerkintä yhdessä säästävät karkeasti Italian primäärienergiankulutuksen verran energiaa vuodessa.

02/2021

teksti Johanna Kirkinen

kuvat European Union

Ekosuunnittelun pääperiaate on asettaa energiaa käyttäville ja energiaan liittyville tuotteille vaatimuksia, jotka parantavat tuotteiden energiatehokkuutta ja vähentävät tuotteiden muita ympäristövaikutuksia kuten materiaalien kulutusta. Ekosuunnittelun piiriin kuuluu noin 70 tuoteryhmää. Tutuimpana suurelle yleisölle ovat kodinkoneet; jääkaapit, pakastimet ja pesukoneet. Muita ekosuunnittelun piirissä olevia tuotteita ovat muun muassa lämpöpumput, sähkömoottorit, vesipumput, uunit, akut ja lämmityskattilat.

Energiamerkintä uudistuu 1.3.2021

Osassa ekosuunnittelun piiriin kuuluvia laitteita on myös energiamerkintä, joka kertoo kuluttajille tuotteen energiankulutuksesta ja sen muista ominaisuuksista. Tänä vuonna energiamerkintään on tiedossa suuria uudistuksia. Kuluttajille näkyvämpänä on energiamerkinnän muutos, jossa merkintä skaalataan uudelleen A-G-asteikolle, luokat A+, A++ ja A+++ poistetaan käytöstä. Nämä plus-luokat ovat olleet kuluttajille epäselviä ja tämän vuoksi palataan takaisin pelkkiä kirjaimia käyttävään asteikkoon. Toinen syy uudelleenskaalaukseen on, että suurin osa laitteista on jo kahdessa ylimmässä luokassa eli energiatehokkuudessa ei ole ollut enää kirittävää. Muutoksessa pyritään jättämään kaksi ylintä luokkaa tyhjiksi, jotta valmistajat pystyvät kehittämään tuotteitaan edelleen energiatehokkaammiksi ja innovatiivisimmiksi.

Muutoksen yhteydessä energiamerkintöihin lisätään QR-koodi. Näyttämällä QR-koodin kännykän kameralle pääsee eurooppalaiseen energiamerkinnän tuotetietokantaan EPREL:iin, josta löytyy lisätietoa tuotteesta. Tuotetietokanta helpottaa vastaedes myös markkinavalvontaa. Uudelleenskaalaus aloitetaan kodinkoneista mukaanlukien jääkaapit, pakastimet, näytöt, tv:t, astianpesukoneet ja pyykinpesukoneet. Uudelleenskaalatut merkit astuvat voimaan 1.3.2021, jolloin myös EPREL avautuu. Syyskuun alusta lähtien myös lamppujen energiamerkintä uudistuu. Kaikki energiamerkityt tuotteet uudelleenskaalataan viimeistään vuoteen 2025 mennessä.

Myös ensimmäiset kiertotalousvaatimukset voimaan 1.3.2021

Energiamerkintäuudistuksen lisäksi samojen tuotteiden päivitetyt ekosuunnitteluasetukset astuvat voimaan 1.3.2021 sisältäen ensimmäistä kertaa kiertotalouteen liittyviä vaatimuksia. Nämä vaatimukset koskevat tuotteiden korjattavuutta, kierrätettävyyttä ja pitkäikäisyyttä. Esimerkiksi korjattavuutta edistetään varmistamalla, että varaosia tulee olla saatavilla useita vuosia siitä, kun laite on tuotu markkinoille. Korjattavuudesta pitää olla riittävästi tietoa ja osia pitää pystyä vaihtamaan yleisillä työkaluilla. Tuotteiden pitkäikäisyyttä parannetaan edellyttämällä esimerkiksi, että ohjelmistoja sisältäviin laitteisiin on saatava ohjelmistopäivityksiä vielä 7-10 vuotta markkinoille tulon jälkeen.

Ekosuunnittelu- ja energiamerkintäasetuksilla on merkittävä vaikutus energia- ja ilmastotavoitteiden saavuttamiseen. Maaliskuusta lähtien näillä asetuksilla on myös vaikutusta kestävään luonnonvarojen käyttöön ja resurssitehokkuuden edistämiseen. Tänä vuonna myös valmistellaan EU:ssa ekosuunnitteludirektiivin laajentumista muihin kuin energiaan liittyviin tuotteisiin, kuten huonekaluihin, tekstiileihin sekä vaikutukseltaan merkittäviin välituotteisiin, kuten teräs ja sementti. Tämä vuosi on suuri myllerryksien vuosi ekosuunnittelussa ja energiamerkinnässä.

Lue lisää: energiamerkinta.fi ja ekosuunnittelu.info 

Yli-insinööri Johanna Kirkinen on tekniikan tohtori ja työskentelee Energiavirastossa energiatehokkuuden ja ekosuunnittelun asiantuntijana. Hän on työskennellyt urallaan energia-, ilmasto- ja ympäristöaiheiden asiantuntijatehtävissä sekä julkisella että yksityisellä sektorilla.

Lue myös

Ilmasto

Haasteena vaihteleva sähköntuotanto – professori Esa Vakkilainen toivoo lisää joustoa markkinoille

Professori Esa Vakkilainen peräänkuuluttaa lisää joustoa markkinoille, jotta Suomen sähköntuotanto voi vastata tulevaisuuden haasteisiin tehokkaasti ja kestävästi. Samalla hän toivoo lisää huippu- ja varavoimaa kattamaan sähköntuotannon vaihteluita.

12/2024

Ilmasto

EU:n luoma vetysääntely rakentaa markkinaa

Vetymarkkinoita pyritään tällä hetkellä EU:ssa luomaan uuden sääntelyn avulla. Sääntelyä luotaessa on jo pitänyt tehdä valintoja siitä, millä osa-alueilla markkinaa halutaan erityisesti vauhdittaa ja millaisin sääntelyteknisin valinnoin markkinan luominen olisi mahdollisimman tehokasta. Uuden sääntelyn luominen tyhjästä ei ole ollut ongelmatonta.

12/2024

Ilmasto

Heli Koski: Energiaintensiivisten yritysten tuet kaipaavat uudistusta

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan tutkimusjohtaja Heli Kosken mukaan energiaintensiivisten yritysten tukimuotojen painopistettä tulisi siirtää toimintaa uudistaviin, hiilineutraaliin tuotantoon ohjaaviin tukiin. Maksettujen tukien vaikutuksia ei olisi varaa jättää arvioimatta.

12/2024