Kulutusvaikutussopimuksessa hinta muodostuu kiinteästä ja muuttuvasta osasta
Kulutusvaikutussopimuksissa sähkön hinta muodostuu perusmaksusta (esim. 5 €/kk), kiinteästä hinnasta (esim. 10 snt/kWh) ja kulutusvaikutuksesta, joka muuttuu kuukausittain asiakkaan sähkönkulutuksen perusteella.
Jokainen yhtiö laskee kulutusvaikutuksen tällä hetkellä samalla tavalla. Yhtiö katsoo asiakkaan edeltävän kuukauden tuntikohtaisen kulutuksen, ja laskee tälle keskihinnan ikään kuin sähkö olisi hankittu joka tunti sähköpörssistä. Tämän jälkeen yhtiö katsoo edeltävän kuukauden sähköpörssin painottamattoman keskihinnan. Kulutusvaikutus on näiden kahden erotus.
Pörssisähkösopimuskin on kulutusvaikutussopimus
Kulutusvaikutussopimuksia verrataan usein kiinteähintaisiin sopimuksiin, mutta niiden todellinen luonne ja hyöty paljastuu ehkä helpommin, jos niitä verrataan pörssisähkösopimuksiin. Pörssisähkösopimuskin on nimittäin eräänlainen kulutusvaikutussopimus.
Pörssisähkösopimuksessa hinta muodostuu perusmaksusta (esim. 5 €/kk), asiakkaan käyttämän sähkön tuntikohtaisesta sähköpörssin hinnasta ja yhtiön marginaalista (esim. 0,4 snt/kWh). Pörssisähkösopimuksen lopullisen hinnan voi esittää samanlaisella kaavalla kuin kulutusvaikutussopimuksenkin. Kaava saadaan kulutusvaikutustuotteen kanssa samaan muotoon matemaattisella kikalla, jossa lisäämme pörssin keskihinnan ja sen jälkeen vähennämme sen, jolloin yhteisvaikutus on nolla.
Kun tulkitsemme pörssisähkön hinnan näin, vain yksi asia on muuttunut suhteessa kulutusvaikutustuotteen hintaan. Kiinteän hinnan tilalla on nyt edeltävän kuukauden pörssisähkön painottamaton keskihinta lisättynä yhtiön marginaalilla.
Pörssisähkösopimus on siis kulutusvaikutussopimus, jossa on kuukausittain vaihtuva ”kiinteä hinta”. Kiinteän hinnan määrää edellisen kuukauden pörssin toteutunut painottamaton keskiarvo lisättynä yhtiön marginaalilla.
Kulutusvaikutussopimus on pörssisähkösopimus, jossa asiakas on suojattu pörssihinnan keskiarvon muutoksilta
Edellinen ajatus voidaan kääntää toisin päin, eli kulutusvaikutussopimuskin on pörssisähkösopimus. Tarkemmin ottaen kulutusvaikutussopimus on sellainen pörssisähkösopimus, jossa pörssihinnan keskiarvo on kiinnitetty sopimuksessa määrätyn kiinteän hinnan tasolle.
Alla olevassa kuvassa on esitetty pörssisähkön hintakehitys tammikuun 2022 ja syyskuun 2023 välillä, jolloin pörssisähkön hinta vaihteli valtavasti. Kuvassa keltaisella on päiväkeskiarvot tuntihintojen sijasta, jotta kuva pysyy luettavana. Päivähinnat toimivat tässä vain esimerkkinä, ja oikeasti laskuihin täytyisi käyttää tuntikohtaisia hintoja, jotka heiluvat keskiarvon ympärillä 24 tuntia päivässä.
Jokaisen päivän hinta (keltaisen viivan osoittama arvo) voidaan jälkikäteisesti nähdä kuukauden keskiarvon ja päivän variaation summana. Esimerkiksi jakson kalleimpana päivänä hinta muodostui elokuun 2022 pörssin keskihinnasta (n. 26 snt/kWh) ja päivän variaatiosta (n. 24 snt/kWh).
Kuvitellaan nyt, että meillä olisi samaan aikaan ollut kulutusvaikutussopimus, jossa on 10 snt/kWh kiinteä osuus. Tällainen sopimus poistaa keskiarvon vaihtelun kokonaan ja ikään kuin suoristaa pörssin hintakehityksen. Samalla kun keskiarvo suoristetaan, myös vaihtelu keskiarvon ympärillä siirtyy suoristuksen verran ylemmäs tai alemmas. Vaihtelun laajuus pysyy kuitenkin samana. Tämä ajatus on esitetty alla olevassa kuvassa. Jos katsomme samaa korkeimman hinnan hetkeä kuin edellisessä kuvassa, nyt päivän hinnaksi muodostuu 34 snt/kWh, eli 10 snt/kWh kiinteä hinta lisättynä 24 snt/kWh kulutusvaikutuksella. Kuukauden kulutusvaikutus muodostuu ottamalla kulutuksella painotettu keskiarvo näistä päivittäisistä variaatioista.
Kulutusvaikutussopimuksen hinta vaihtelee pörssisähkösopimusta vähemmän
Pörssisähkön keskihinnan vaihtelu vaikuttaa kulutusvaikutuksen määrään, joten kulutusvaikutussopimuksellakaan asiakas ei ole täysin riippumaton sähkön pörssihinnan yleisestä kehityksestä. Mistään ajanhetkestä ei voi ennalta sanoa, miten suuri sen kulutusvaikutus tulee olemaan. Tämän määrää aina vasta jälkikäteisesti selviävä koko kuun keskiarvo.
Kulutusvaikutussopimuksessa pörssisähkön kuukauden keskiarvon suora vaikutus hintaan kuitenkin poistuu, jonka myötä kulutusvaikutussopimuksen hinta on selvästi pörssisähkösopimusta tasaisempi. Täysin samalla kulutuksella kulutusvaikutussopimus on lisäksi pörssisopimusta halvempi silloin, kun pörssin keskihinta lisättynä yhtiön marginaalilla ylittää kulutusvaikutussopimuksen kiinteän hinnan.
Kulutusvaikutuksen ei tarvitse olla negatiivinen, jotta kulutusvaikutussopimuksesta voi hyötyä
Kulutusvaikutustuotteita markkinoidaan pääasiassa kiinteinä sopimuksina, joissa on mahdollisuus vaikuttaa omaan hintaansa. Tämä johtaa pettymyksiin, kun valtaosa asiakkaista ei pystykään laskemaan sähkönsä hintaa sovitusta kiinteästä hinnasta. Kulutusvaikutuksen optimoimiseksi kulutus pitäisi pystyä siirtämään halvimmille tunneille koko kuukautta katsoen, ja pelkkä päivän sisäinen jousto ei välttämättä riitä negatiivisen kulutusvaikutuksen saamiseksi. Jos säät kylmenevät loppukuusta, sähkölämmittäjien on hyvin vaikea saada negatiivista kulutusvaikutusta: taloa ei voi lämmittää etukäteen kuun lämpiminä ja halpoina tunteina.
Kulutusvaikutustuotteita voitaisiin markkinoida myös pörssituotteina, joissa yhtiö kantaa osan riskistä. Kulutusvaikutus on sama kuin pörssisähkösopimuksissa, mutta sopimuksen kiinteä hinta on asiakkaan ostama vakuutus hintojen suurta vaihtelua vastaan. Tämä kääntää katseen pelkästä kulutusvaikutuksesta tuotteen kokonaishintaan. Kuten pörssisähkösopimuksessa, kulutusvaikutustuotteen kokonaishinta vaihtelee kuukausittain ja mitä enemmän kulutustaan pystyy siirtämään halvoille tunneille, sitä halvempi tuote on – oli kulutusvaikutus sitten positiivinen tai negatiivinen. Usein tällaiset sopimukset ovatkin tämän ansiosta kiinteitä määräaikaisia sopimuksia halvempia.
Kulutusvaikutussopimus sopimustyyppinä on markkinalle erittäin tervetullut. Se sopii hyvin asiakkaille, jotka kokisivat hyötyvänsä pörssisähkösopimuksesta, mutta eivät halua kantaa pörssisähkösopimukseen liittyvää täyttä riskiä.