Mitä sähköverkon joustopalvelut tarkoittavat ja milloin niitä tarvitaan?
Verkkoyhtiöiden joustopalvelut tarkoittavat sähköverkon hallintaan ja tasapainottamiseen hankittavia palveluita, joissa verkon käyttäjiä ohjataan lisäämään tai vähentämään sähköntuotantoa tai -kulutusta verkon käyttötilanteen mukaan.
Verkkoyhtiö voi tarvita joustoa esimerkiksi sähköverkon huoltotöiden aikana, jolloin verkon normaali täysimääräinen käyttö ei ole mahdollista ja alueen sähkön kulutus tai tuotanto on suurempaa kuin mitä sillä hetkellä verkossa voidaan sähköä siirtää. Joustopalvelun markkina on aina paikallinen ja sillä voidaan ratkaista verkkoyhtiön paikallisia sähkön siirron haasteita.
Suomessa joustomarkkinat ovat vasta alkumetreillä – miten joustopalvelujen hankinta ja tarjonta nyt kehittyvät?
Joustopalvelun markkina on ottanut vasta ensimmäisiä askeleitaan ja ensimmäinen markkinapaikka on avattu Fingridin kantaverkkoon liittyneille sekä Helen Sähköverkon verkkoon liittyneille käyttöpaikoille. Alkuvaiheessa joustopalvelua voivat tarjota suurjännitteisen verkon asiakkaat. Tällä hetkellä kotitaloudet siis vielä odottavat omaa mahdollisuuttaan osallistua joustomarkkinoille.
Tulevaisuudessa odotetaan muidenkin verkkoyhtiöiden käynnistävän joustopalvelun hankintaa. Joustomarkkinat kehittyvät eri tahtiin verkkoyhtiöiden tarpeiden mukaan. Tällä hetkellä onkin vielä vaikea arvioida milloin kotitaloudet eri puolilla Suomea voivat tarjota joustopalvelua verkkoyhtiöille.
Joustopalvelua voi tarjota vain verkkoyhtiöiden tarpeeseen. Tämä tarkoittaa sitä, että verkkoyhtiöiden tulee ensin tunnistaa jouston tarpeensa ja julkaista siitä tieto. Sen jälkeen joustoa voivat tarjota tarjontapyynnön mukaisella alueella olevat sähköverkkoon liittyneet kuluttajat, varastot sekä tuotantolaitokset. Kotitalouksille joustopalvelun tarjoaminen tapahtuu todennäköisimmin aggregaattorin kautta. Aggregaattori voi olla esimerkiksi sähköauton kotilatauksen säätämistä tarjoava operaattori.
Joustopalvelu toimii periaatteessa samalla tavalla kuin sähkön hinnan ohjaama kulutusjousto, mutta verkkoyhtiölle tarjottavaa joustopalvelua ei ohjaa sähkön hinta vaan verkkoyhtiön tarve ”säätää” verkkonsa osan sähkön siirtoa. Joustopalvelua voi tarjota hintatarjouksena, eli joustosta maksetaan korvausta. Kyse on siis tarjouskaupasta.
Miksi joustomarkkinoiden kehittäminen on tarpeellista energiajärjestelmälle ja miten sähkönverkon käyttäjät siitä lopulta hyötyvät?
Joustomarkkinoiden kehittäminen on tarpeellista, jotta sähköverkon olemassa oleva kapasiteetti hyödynnetään mahdollisimman hyvin. Samalla voidaan säästyä tarpeettomilta investoinneilta, joita muutoin olisi tehtävä vain sen vuoksi, että vuoden tunneista yhden prosentin aikana olemassa oleva siirtokapasiteetti verkossa ei ole riittävä.
Sähköverkon käyttäjille joustopalveluiden kehittäminen osaltaan siis sekä hillitsee tarvetta nostaa verkkopalvelumaksuja sekä mahdollistaa joustopalvelun tarjoamisen kautta saatavia korvauksia.
Miten lainsäädäntö ohjaa joustomarkkinoiden kehittymistä?
Joustomarkkinoiden kehittymistä ohjaa EU:n lainsäädäntö ja sitä kautta myös Suomen lainsäädäntö. Sähkömarkkinalain mukaan verkkoyhtiön on mahdollisuuksien mukaan hyödynnettävä joustopalveluita verkkoinvestointien vaihtoehtona. Joustopalvelun tarjoajien osalta nykyinen lainsäädäntö ei aseta velvoitteita. Valmisteilla on kuitenkin Euroopan laajuinen joustopalvelun verkkosääntö, joka valmistuessaan määrittelee myös joustopalvelun tarjoajille reunaehtoja.
Verkkoyhtiön on sähkömarkkinalain mukaan luotava joustopalvelun hankinnalleen ehdot ja pyydettävä niille vahvistusta Energiavirastolta ennen ehtojen käyttöönottoa ja joustopalvelun hankintaa. Hankintaehdot määrittelevät joustopalvelun tarjoajien ja verkkoyhtiöiden vastuita ja velvollisuuksia muun muassa tarjotun jouston aktivointiin liittyen.
Miten verkkoyhtiö käytännössä ostaa joustopalveluja tulevaisuudessa?
Verkkoyhtiö voi olla tunnistanut laskennan avulla, että esimerkiksi pakkasjakson kovan pakkaspäivän piikki sähkönkäytössä voi kuormittaa liikaa jotain sen sähköverkon osaa, jolloin syntyy tarve joustolle. Kun tällaista säätä ennustetaan, verkkoyhtiö julkaisee jouston tarpeensa joustopalvelun markkinapaikalla. Joustontarpeen mukaan kyseisen alueen verkkoon liittyneet toimijat voivat tämän jälkeen tarjota joustoa haluamaansa hintaan markkinapaikan määrittelyjen mukaisen ajan kuluessa. Tarjousajan jälkeen verkkoyhtiö hyväksyy ja hylkää tarjouksia ja ilmoittaa tulokset. Kun tarvittavan jouston ajankohta lähestyy, verkkoyhtiö ilmoittaa vielä lopullisen aktivointitarpeen ja aktivoinnin käynnistämisen.
Joustopalvelusta maksettava korvaus vaatii lisäksi paljon määrittelyjä jouston todentamiseksi ja mittaamiseksi. Tällä hetkellä ei vielä ole täysin selvillä, mitä erilaisia määräyksiä esimerkiksi mittauksen osalta tullaan Euroopankin tasolla antamaan.